Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałata z kurdybankiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

bluszczyk kurdybanek to dziko rosnąca roślinka - znajdziemy ją w lesie i na łąkach - ma lekko korzenny smak, można jeść liście i kwiaty

Sałata z kurdybankiem

Składniki:

Sałata z kurdybankiem

 

  • kilka liści sałaty masłowej
  • 1-2 garści łodyżek bluszczyka kurdybanka
  • 1/2 strąka papryki czerwonej,
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony biały

Sposób przygotowania:

Sałata z kurdybankiem
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić szczyptą soli, odrobiną cukru i pieprzu, dokładnie wymieszać. Sałatę i bluszczyk opłukać, osuszyć. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, dodać listki i kwiatki kurdybanka oberwane z łodyżek. Całość skropić sosem, wymieszać, nałożyć na talerze i posypać papryką.