anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałata z ogórkiem małosolnym i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tak przygotowana sałata lodowa z warzywami, to świetny pomysł na lunch do pracy lub biesiadowanie przy grillu.

Sałata z ogórkiem małosolnym i oliwkami

Składniki:

Sałata z ogórkiem małosolnym i oliwkami

 

  • sałata lodowa – 1/2 szt.
  • ogórki małosolne – 3 szt.
  • pomidory – 2 szt.
  • młode ziemniaki – 5 szt.
  • jajka na twardo - 2 szt.
  • czarne oliwki – 20 szt.
  • posiekana natka pietruszki – 3 łyżki
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • SOS DO SAŁATKI:
  • oliwa – 4 łyżki
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka
  • miód – 1/2 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku

Sposób przygotowania:

Sałata z ogórkiem małosolnym i oliwkami
Składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać ze skórki. Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę i pomidory pokroić. Przełożyć do miski, dodać pokrojone ziemniaki. Oliwki ogórki małosolne pokroić na plasterki, a jajka na ćwiartki i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Wlać wcześniej przygotowany sos i dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać.