MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Sałatka a la Caprese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orzeżwiająca letnia sałatka z mozarelli, pomidorów i bazylii

Sałatka a la Caprese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka a la Caprese

 

Sposób przygotowania:

Sałatka a la Caprese
Pomidory myjemy, wykrawamy szczypułkę i kroimy na kawałki. Kulkę mozarelli odsączamy z zalewy, kroimy na kawałki, a następnie dodajemy do pomidorów. Listki bazylii płuczemy i dodajemy do sałatki. Sałatkę podlewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek oraz jedną łyżką octu balsamicznego. Dodajemy szczyptę soli oraz kilka ziaren świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.. Wszystko razem mieszamy i od razu podajemy. Najlepiej smakuje w towarzystwie ciepłej grzanki z jasnego pszennego pieczywa.
Sałatka a la Caprese
Pomidora dokładnie myjemy i kroimy na kawałki
Sałatka a la Caprese
Dodajemy osączoną i pokrojoną na kawałki mozarellę
Sałatka a la Caprese
Dodajemy opłukane listki świeżej bazylii
Sałatka a la Caprese
Przyprawiamy oliwą, octem balsamicznym, solą i pieprzem

Tagi:

sery ser