Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka ateńska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki, usunąć nasiona, po solić.

Sałatka ateńska

Składniki:

Sałatka ateńska

 

 

 

  • cebula

 

 

  • 10 zielonych oliwek nadziewanych

 

 

  • łyżka rodzynków

 

  • pół łyżeczki oregano

 

  • 4 łyżki sosu winegret

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ateńska
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki, usunąć nasiona, po solić. Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pierścienie, zanurzyć na kilka minut w zimnej wodzie. Solan lub fetę pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. Liście sałaty starannie umyć, osuszyć, wyścielić nimi salaterkę. W środku ułożyć ser, a dookoła przygotowane jarzyny. Po sypać rodzynkami, zalać sosem winegret wymieszanym z oregano.