Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Sałatka cesarska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Potrawa oryginalna i bardzo smaczna.

Sałatka cesarska

Składniki:

Sałatka cesarska

 

  • główka sałaty rzymskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 duże kromki bułki pszennej
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 jajka
  • 6 filecików anchois
  • łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka sosu worcester
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka cesarska
Liście sałaty opłukać. Ułożyć w salaterce. Czosnek posiekać. Bułkę pokroić w kostkę. Razem z czosnkiem podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Jajka gotować 2 minuty. Następnie wbić do miski i roztrzepać z solą. Dodać anchois i musztardę, utrzeć z jajkami. Cały czas mieszając, wlewać cienkim strumieniem resztę oliwy, aż sos uzyska konsystencję majonezu. Doprawić sokiem z cytryny, sosem worcester, solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać grzankami i płatkami parmezanu.