Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka chińska z białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Liscie kapusty opłukać, osączyć z wody, cienko poszatkować, pokroić na kawałki

Sałatka chińska z białej kapusty

Składniki:

Sałatka chińska z białej kapusty

 

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.
  • 1 kg białej kapusty

 

 

 

  • 3 łyżki białego octu winnego

 

  • 2 łyżki jasnobrazowego cukru

 

 

  • 100 g orzeszków ziemnych

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka chińska z białej kapusty
Liscie kapusty opłukać, osączyć z wody, cienko poszatkować, pokroić na kawałki długości 6 cm. Kapuste przełożyć do kamiennego garnka, wymieszać z solą, cukrem. Odstawić
na 2 godz. Papryke przeciąć na pol, usunąć gniazda nasienne i pestki. Opłukać, pokroić
w cienkie paseczki. Imbir obrać, drobno posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjać skórke. Kapustę lekko odcisnąć, dodać olej, ocet, imbir i paprykę. Wymieszać, odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać sałatkę orzeszkami ziemnymi i migdałami.

Tagi:

kapusta