Sposób przygotowania:
Sałatka Eli z figami i szynką serrano
Roszponkę umyć,włożyć do wirówki do sałat i odwirować. Rukolę też umyć i odwirować w wirówce. Świeże figi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Umyte figi pokroić w ósemki. Szynkę serrano wyjąć z opakowania,rozdzielić plasterki i każdy przekroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę plasterka szynki zwinąć w różyczkę. Na półmisku rozłożyć rukolę i roszponkę. Na nich ułożyć różyczki z szynki i cząstki fig. Do małego słoika wlać olej,syrop malinowy i ocet jabłkowy. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Słoik zamknąć i wstrząsać nim,aż składniki połączą się w emulsję. Powstałym sosem polać sałatkę przed samym podaniem. Smacznego!
zbysiowa