eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sałatka Eli z figami i szynką serrano

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna sałatka z rukoli i roszponki, z dodatkiem świeżych fig i szynki serrano.

Sałatka Eli z figami i szynką serrano Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka Eli z figami i szynką serrano

 

  • 60 g roszponki
  • 60 g rukoli
  • 90 g szynki serrano
  • 4 figi
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka syropu malinowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka Eli z figami i szynką serrano
Roszponkę umyć,włożyć do wirówki do sałat i odwirować. Rukolę też umyć i odwirować w wirówce. Świeże figi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Umyte figi pokroić w ósemki. Szynkę serrano wyjąć z opakowania,rozdzielić plasterki i każdy przekroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę plasterka szynki zwinąć w różyczkę. Na półmisku rozłożyć rukolę i roszponkę. Na nich ułożyć różyczki z szynki i cząstki fig. Do małego słoika wlać olej,syrop malinowy i ocet jabłkowy. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Słoik zamknąć i wstrząsać nim,aż składniki połączą się w emulsję. Powstałym sosem polać sałatkę przed samym podaniem. Smacznego!
Sałatka Eli z figami i szynką serrano
Roszponkę umyć,włożyć do wirówki do sałat i odwirować.
Sałatka Eli z figami i szynką serrano
Rukolę też umyć i odwirować w wirówce.....
Sałatka Eli z figami i szynką serrano
Świeże figi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Sałatka Eli z figami i szynką serrano
Szynkę serrano wyjąć z opakowania rozdzielić plasterki i każdy przekroić wzdłuż na połówki.

Tagi:

szynka