dorjana

dorjana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Sałatka francuska:

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszna sałatka na każdą okazje

Sałatka francuska:

Składniki:

Sałatka francuska:

 

  • 1 brokuł
  • 2 twarde mięsiste pomidory
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • cebulka
  • pół strąka papryki czerwonej
  • pół strąka papryki żółtej
  • natka pietruszki
  • cukier, sól
  • Sos:
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka francuska:
Brokuły ugotować w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku przez 10 minut, odcedzić, podzielić na różyczki, łodygi pokroić w kostkę.
Pomidory sparzone wrzątkiem obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
Jajka obrane pokroić na ćwiartki.
Paprykę pokroić w paseczki, kawałek cebulki w kosteczkę.
Na dnie salaterki ułożyć paprykę, cebulkę, pomidor, pokrojone łodygi
brokuł , posolić, popieprzyć. Na tym różyczki brokułów, nich ćwiartki jajek.
Polać sosem: ząbki czosnku rozgnieść z solą, wymieszać z majonezem, jogurtem, sokiem cytrynowym i przyprawami.
Wszystko schłodzić. Przed podaniem posypać natką pietruszki
Smacznego!

Tagi:

sosy