misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sałatka garnirowana boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

smaczna sałątka z kapusty,polecam....

Sałatka garnirowana boczkiem

Składniki:

Sałatka garnirowana boczkiem

 

  • 1 kg białej kapusty
  • 20 dag wędzonego boczku
  • łyżka miodu
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • biały pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka garnirowana boczkiem
Kapustę oczyścić, poszatkować. W dużym garnku zagotować 2 litry osolonej wody, włożyć kapustę. Gotować 4 minuty, po czym odcedzić kapustę. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Wino wymieszać z octem winnym i miodem, kminkiem, szczyptą białego pieprzu i soli. Dodać olej, zamieszać. Osączoną kapustę włożyć do miski, polać sosem dodać skwarki z boczku, wraz z tłuszczem. Miskę przykryć i odstawić na godzinę.