Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sałatka grecka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Klasyczna sałatka grecka. Mój dodatek to odrobina sałaty lodowej na spodzie. Smaczna, lekka i chrupiąca sałatka, pasuje do mięsa lub grzanek

Sałatka  grecka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka grecka

 

  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 0,5 słoiczka czarnych oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 0,5 kostki fety
  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka grecka
Ogórki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Oliwki pokroić na połówki. Dodać do miski. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. Cebulkę obrać i posiekać w drobną kostkę. Kilka piórek odłożyć do dekoracji. Fetę pokroić w słupki. Do miseczki wlać składniki na sos, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Polać warzywa w misce i wymieszać. Sałatę porwać na kawałki, rozrzucić na talerzach po garści. Nałożyć warzywa. Na wierzch poukładać fetę i udekorować piórkami cebuli
Sałatka  grecka
Ogórki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Oliwki pokroić na połówki. Dodać do miski.
Sałatka  grecka
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. Cebulkę obrać i posiekać w drobną kostkę. Kilka piórek odłożyć do dekoracji.
Sałatka  grecka
Fetę pokroić w słupki. Do miseczki wlać składniki na sos, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Polać warzywa w misce i wymieszać.
Sałatka  grecka
Sałatę porwać na kawałki, rozrzucić na talerzach po garści. Nałożyć warzywa. Na wierzch poukładać fetę i udekorować piórkami cebuli

Tagi:

sosy sałata