Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Sałatka grecka w wersji Light

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam, jako dobre źródło likopenu (silnego przeciwutleniacza)

Sałatka grecka w wersji Light

Składniki:

Sałatka grecka w wersji Light

 

  • Przepis na 4 porcje:
  • 2 ugotowane na twardo i pokrojone w plastry jajka (100 g)
  • 4 pokrojone w ósemki mięsiste pomidory (600 g)
  • 2 pokrojone w cienkie krążki czerwone cebule (200 g)
  • 2 pokrojone ze skórą, w grube plastry ogórki wężowe (400 g)
  • 20 małych czarnych oliwek bez pestek (100 g)
  • 80 g pokrojonego w grubą kostkę półtłustego sera białego
  • Sos:
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki (30 g) oliwy z oliwek
  • listki świeżego tymianku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Sałatka grecka w wersji Light

Na podłużnym szklanym półmisku ułóż ósemki pomidorów i plastry ogórków, posyp krążkami cebuli, oliwkami i pokrojonym w kostkę białym serem. Polej sosem i posyp listkami tymianku.

Przygotowanie sosu: Wymieszaj dokładnie sok z cytryny z oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz do smaku. Pamiętaj, że oliwki są słone.


151 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.