Sposób przygotowania:
Sałatka grecka w wersji LightNa podłużnym szklanym półmisku ułóż ósemki pomidorów i plastry ogórków, posyp krążkami cebuli, oliwkami i pokrojonym w kostkę białym serem. Polej sosem i posyp listkami tymianku.
Przygotowanie sosu: Wymieszaj dokładnie sok z cytryny z oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz do smaku. Pamiętaj, że oliwki są słone.
151 kcal/1 porcję.
Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.
Tit
Tit
Sandra S
Barbara Malafouris
Aleksandra Cichocka
Aleksandra Cichocka
Może rzeczywiście bardziej trafna byłaby nazwa "Sałatka typu greckiego". Moim celem było pokazanie, że osoby stosujące dietę również mogą korzystać z wielu tradycyjnych przepisów po pewnej modyfikacji. Chcę pokazać, jak można zmodyfikować tradycyjny przepis, żeby zawierał np mniej kalorii, lub mniej tłuszczu ogółem, czy mniej nasyconych kwasów tłuszczowych albo mniej węglowodanów. Jeśli ser feta zastąpimy półtłustym białym serem, zmniejszy się w daniu ilość tłuszczu, ilość soli, ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chodzi o oliwki, w moim przepisie jest 20 oliwek, a jest to przepis dla 4 osób, więc w jednej porcji jest 5 oliwek. Sok z cytryny lub ocet winny polecamy do sałatek, ponieważ zmniejszają one indeks glikemiczny całego dania, czy zmniejszają wzrost glukozy we krwi po posiłku. Pozdrawiam
przyjaciółka