Sposób przygotowania:
sałatka gyros
Przygotowane mięso z kurczaka wg przepisu:Z podudzi ściągnąć skórę i usunąć kości, pokroić w małą kostkę, włożyć do miski, wsypać 2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać łyżeczkę czosnku granulowanego, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyciągnąć z lodówki, rozgrzać na patelni grillowej 1 łyżkę oliwy, dodać mięso i smażyć z obu stron, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, przykryć i dusić do odparowania wody. Mięso będzie jednym ze składników sałatki gyros. .Zrobić sos z jogurtu greckiego, majonezu czosnku i pieprzu kolorowego, dokładnie wymieszać. 1/3 sosu posmarować mięso, zrobić kropki z keczupu. Kapustę pokroić w piórka i 1/3 rozłożyć na sosie, Paprykę pomidory i ogórka pokroić w kostkę, rozłożyć do osobnych miseczek. na kapustę wyłożyć wymieszana paprykę, trochę majonezu, kapustę, ogórki, sos, znów kapustę, pomidory, pozostały sos, na nim rozłożyć posiekany szczypiorek. Schłodzić w lodówce.