kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sałatka jabłkowa z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na sałatkę przygotowaną z jabłek, mozzarelli, ogórka i wędliny. Do tego lekko kwaśna marynata i mamy smaczną sałatkę. Polecam.

Sałatka jabłkowa z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka jabłkowa z mozzarellą

 

  • 2 średnie jabłka
  • 150 gram wędliny
  • 1/2 mozzarelli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki zalewy z ogórków
  • 2 łyżki oleju
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • cukier - do smaku
  • sok z cytryny do skropienia jabłek

Sposób przygotowania:

Sałatka jabłkowa z mozzarellą
Jabłka myjemy i wycieramy ściereczką. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Wędlinę i mozzarellę kroimy w kostkę.
Ogórki wyjmujemy z zalewy i kroimy w kostkę. Jabłka kroimy na mniejsze części i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrojone składniki wkładamy do miski i wlewamy olej oraz zalewę z ogórków, wsypujemy przyprawy i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy i kroimy szczypiorek.
Sałatkę przekładamy do salaterki i dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Sałatka jabłkowa z mozzarellą
Obraną cebulę i mozzarellę kroimy w kostkę.
Sałatka jabłkowa z mozzarellą
Wędlinę i ogórka konserwowego kroimy w kostkę.
Sałatka jabłkowa z mozzarellą
Umyte jabłka również kroimy w kostkę i wkładamy do miski.
Sałatka jabłkowa z mozzarellą
Do pokrojonych warzyw wlewamy marynatę i mieszamy.