monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Sałatka jarzynowa z mortadelą i czerwoną fasolą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na kolejną sałatkę z wykorzystaniem warzyw z rosołu, pyszna, tania i szybka propozycja, polecam:)

Sałatka jarzynowa z mortadelą i czerwoną fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka jarzynowa z mortadelą i czerwoną fasolą

 

  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 3 jajka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 100 g mortadeli
  • sól,pieprz
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1,5 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa z mortadelą i czerwoną fasolą
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Marchewkę i pietruszkę ugotować do miękkości ( ja użyłam warzyw z rosołu). Pokroić w małą kostkę, przełożyć do miski.Cebulkę drobniutko posiekać. Ogórka pokroić w mała kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzić, przepłukać i odsączyć porządnie. Dodać do miski. Mortadelę obrać z osłonki i pokroić w małą kostkę i dodać do miski. Dwa jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać chrzan oraz majonez i dobrze wymieszać. Przełożyć do ozdobnej salaterki i ułożyć ostatnie jajko pokrojone na ćwiartki. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Smacznego!
Sałatka jarzynowa z mortadelą i czerwoną fasolą
marchewkę i pietruszkę pokroić w mała kostkę
Sałatka jarzynowa z mortadelą i czerwoną fasolą
dodać fasolę i kukurydzę osączone z zalewy
Sałatka jarzynowa z mortadelą i czerwoną fasolą
mortadelę pokroić w małą kostke i dodać do miski
Sałatka jarzynowa z mortadelą i czerwoną fasolą
doprawić solą i pieprz i dodać majonez i chrzan