kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałatka jarzynowa z wędzoną rybą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

4 porcje każda ok 390 kcal. Świetna sałatka na obiad dla całej rodziny.

Sałatka jarzynowa z wędzoną rybą

Składniki:

Sałatka jarzynowa z wędzoną rybą

 

  • 1 opakowanie mrożonki warzywa na patelnię Hortex
  • 4 łyżki stołowe oleju sojowego
  • 100 g kiełków słonecznika
  • 100 g kiełków rzodkiewki
  • 200 g łososia wędzonego na ciepło
  • mały pęczek trybuli
  • 2 łyżki stołowe octu winnego jabłkowego
  • kurkuma
  • sól
  • mielony biały pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa z wędzoną rybą
Przygotuj sałatkę. Mieszankę warzywa na patelnię Hortex wyłóż do miseczki, aby się rozmroziła. Następnie wstaw do kuchenki mikrofalowej i gotuj około 3 minut. Odstaw do wystudzenia. Wędzonego łososia pokrój w grubą kostkę i dokładnie wymieszaj z warzywami. Do mieszanki dodaj kiełki rzodkiewki i słonecznika oraz drobno pokrojoną trybulę. Dopraw solą, świeżo zmielonym białym pieprzem i kurkumą. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie, ciągle mieszając, wlewaj cienką strużką olej sojowy i ocet winny. Tak przygotowaną sałatkę podawaj z tostami lub ciabatą. Sałatkę możesz również serwować na ciepło jako danie obiadowe. Doskonale komponuje się z białym ryżem lub mieszanką ryżu białego i dzikiego. Wówczas przed podaniem podgrzej sałatkę w kuchence mikrofalowej.