dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sałatka jarzynowo-śledziowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sałatka ze śledziami, cebulą, ogórkami kiszonymi, jabłkiem, rzodkiewkami, ugotowanymi jajkami oraz majonezem.

Sałatka jarzynowo-śledziowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka jarzynowo-śledziowa

 

  • 1/2 kg płatów śledziowych
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2-3 łyż majonezu
  • sól
  • pieprz
  • pół pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowo-śledziowa
Śledzie moczymy około 1 godzinę. Następnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Ogórki, jabłko, rzodkiewki i cebulę kroimy w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Sałatka jarzynowo-śledziowa
Oczyszczone śledzie kroimy w średnią kostkę.
Sałatka jarzynowo-śledziowa
Wszystkie składniki na sałatkę drobno siekamy.
Sałatka jarzynowo-śledziowa
Warzywa, śledzie i jajka dokładnie mieszamy.