pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Sałatka jesienna z dynią i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna, kolorowa sałatka.

Sałatka jesienna z dynią i papryką

Składniki:

Sałatka jesienna z dynią i papryką

 

  • 0,5 kg obranego i wypestkowanego miąższu z dyni
  • 3 różnokolorowe, duże papryki
  • 1 mały słoiczek grzybków marynowanych
  • 15 dag szynki konserwowej
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 szklanka drobnego makaronu np. gwiazdki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • majonez
  • 2 łyżki ketchup
  • 0,5 cytryny
  • sól, pieprz, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Sałatka jesienna z dynią i papryką
Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę i włożyć do garnka z osoloną wodą. Pogotować krótko, aby dynia trochę zmiękła. Gotową dynię przełożyć do salaterki. Makaron ugotować i przepłukać zimną wodą. Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Szynkę i grzybki również pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki dodać do dyni i skropić sokiem z cytryny. Dodać 2 łyżki ketchupu i majonez. Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić sałatkę.