Sposób przygotowania:
Sałatka kalifornijska
Z pieczonego kurczaka zdjąć skórę i usunąć kości. Mięso pokroić na kawałki. Umyte pomarańcze i grejepfruta obrać ze skórki, usunąć białą warstwę, wykroić spomiędzy błonek miąższ i przekroić go na połówki. Wyciekający sok zlać do miseczki. Plastry ananasa pokroić w kostkę. Łodygi selera naciowego umyć, oczyścić z włókien, pokroić na plasterki. Liście sałaty opłukać, osuszyć, rozerwać na kawałki. Chili oczyścić z pestek, drobno posiekać. Przygotowane składniki sałatki włożyć do miski.
SOS:wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, miodem, sokiem z pomarańczy i grejepfruta oraz 2-3 łyżkami zalewy z ananasów. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką cytrynową, tabasco, solą i pieprzem. Sałatke polać sosem, posypać natką pietruszki, wymieszać i odstawić na 20 minut.
SOS:wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, miodem, sokiem z pomarańczy i grejepfruta oraz 2-3 łyżkami zalewy z ananasów. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką cytrynową, tabasco, solą i pieprzem. Sałatke polać sosem, posypać natką pietruszki, wymieszać i odstawić na 20 minut.