kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałatka kalifornijska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Połączenie cytrusów z wytrawnymi składnikami nadaje sałatce lekkości i orzeźwiającego charakteru.

Sałatka kalifornijska

Składniki:

Sałatka kalifornijska

 

  • pół pieczonego kurczaka
  • 4 pomarańcze
  • 1 biały grejpfrut
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 mała sałata masłowa
  • 1 chili
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tabasco
  • czerwony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka kalifornijska
Z pieczonego kurczaka zdjąć skórę i usunąć kości. Mięso pokroić na kawałki. Umyte pomarańcze i grejepfruta obrać ze skórki, usunąć białą warstwę, wykroić spomiędzy błonek miąższ i przekroić go na połówki. Wyciekający sok zlać do miseczki. Plastry ananasa pokroić w kostkę. Łodygi selera naciowego umyć, oczyścić z włókien, pokroić na plasterki. Liście sałaty opłukać, osuszyć, rozerwać na kawałki. Chili oczyścić z pestek, drobno posiekać. Przygotowane składniki sałatki włożyć do miski.
SOS:wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, miodem, sokiem z pomarańczy i grejepfruta oraz 2-3 łyżkami zalewy z ananasów. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką cytrynową, tabasco, solą i pieprzem. Sałatke polać sosem, posypać natką pietruszki, wymieszać i odstawić na 20 minut.