Sposób przygotowania:
Sałatka krwawa Mary, pikantna
Cztery liście kapusty pekińskiej pokroić w kawałki i ułożyć na talerzu, posypać solą. Na kapustę posypać pokrojoną rzeżuchę. Na około talerza ułożyć obrane, pokrojone w plasterki świeże ogórki.
Paprykę pokroić w dość grube cząstki, pomidora obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać cebulką pokrojoną w kosteczkę. NA ogórki ułożyć młode listki lubczyku. Środek sałatki polać sosem.
Do miseczki dodać łyżeczkę musztardy sarepskiej pomalutku wlewać olej lnianego na koniec dodać dwie łyżeczki przecieru pomidorowego sól i czarny pieprz do smaku oraz
kilka kropel soku z limonki. Doprawić według własnego uznania. Jeśli ktoś lubi bardzo pikantne może dodać odrobinę chili w proszku.
Paprykę pokroić w dość grube cząstki, pomidora obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać cebulką pokrojoną w kosteczkę. NA ogórki ułożyć młode listki lubczyku. Środek sałatki polać sosem.
Do miseczki dodać łyżeczkę musztardy sarepskiej pomalutku wlewać olej lnianego na koniec dodać dwie łyżeczki przecieru pomidorowego sól i czarny pieprz do smaku oraz
kilka kropel soku z limonki. Doprawić według własnego uznania. Jeśli ktoś lubi bardzo pikantne może dodać odrobinę chili w proszku.