ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Sałatka krwawa Mary, pikantna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiosenna sałatka ze świeżych warzyw, z dodatkiem pikantnego sosu z przecierem pomidorowym oraz młodymi listkami lubczyku.

Sałatka krwawa Mary, pikantna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka krwawa Mary, pikantna

na sałatkę

składniki na sos do sałatki

  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól do smaku
  • kilka kropek soku z limonki
  • czarny mielony pierz do smaku lub szczypta chili w proszku

Sposób przygotowania:

Sałatka krwawa Mary, pikantna
Cztery liście kapusty pekińskiej pokroić w kawałki i ułożyć na talerzu, posypać solą. Na kapustę posypać pokrojoną rzeżuchę. Na około talerza ułożyć obrane, pokrojone w plasterki świeże ogórki. 

Paprykę pokroić w dość grube cząstki, pomidora obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać cebulką pokrojoną w kosteczkę. NA ogórki ułożyć młode listki lubczyku. Środek sałatki polać sosem.

Do miseczki dodać łyżeczkę musztardy sarepskiej pomalutku wlewać olej lnianego na koniec dodać dwie łyżeczki przecieru pomidorowego sól i czarny pieprz do smaku oraz

kilka kropel soku z limonki. Doprawić według własnego uznania. Jeśli ktoś lubi bardzo pikantne może dodać odrobinę chili w proszku.
Sałatka krwawa Mary, pikantna.
Cztery liście kapusty pekińskiej pokroić w kawałki.
Sałatka krwawa Mary, pikantna.
Na około talerza ułożyć obrane, pokrojone w plasterki świeże ogórki.
Sałatka krwawa Mary, pikantna.
Paprykę pokroić w dość grube cząstki i położyć na kapuście.
Sałatka krwawa Mary, pikantna.
Pomidora obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać cebulką pokrojoną w kosteczkę.

Tagi:

sałatka