Sposób przygotowania:
Rajska sałatkaETAP 1:
Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Jajka obrać. Wyjąć żółtka. Zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Białka również zetrzeć na tarce. Połowę jednego białka pozostawić do dekoracji. To białko pokroić w plasterki i wykroić kwiatki przy pomocy foremki do ciastek. Mięso poszarpać, najlepiej widelcem. Szczypior drobno pokroić.
Na talerzu ustawić obręcz od tortownicy. Moja to 20 cm średnicy. Układać warstwy.
Na dno wyłożyć ziemniaki. Posolić i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Docisnąć. Posmarować majonezem i posypać szczypiorem. Następna warstwa to mięso, a na mięso należy ułożyć zeszkloną cebulkę. Posmarować majonezem.
Ułożyć teraz jabłka i znowu majonez. Marchewka i znowu majonez. Na połowie sałatki ułożyć białka, a na drugiej części żółtka.
Z chleba odkroić skórki i zrobić z nich ,,pień drzewa i gałęzie ,, . Na żółtej części ułożyć kwiatki z białek , a na białej części połówki małych pomidorów. Poukładać jeszcze listki natki pietruszki. Ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy. Można podawać. Smacznego.
SylaUla