odon

odon

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Sałatka Lukullus

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rzadko spotykana sałatka na polskim stole

Sałatka Lukullus

Składniki:

Sałatka Lukullus

 

  • 25 dag sera ementalera
  • 2 cebule
  • 10 śliwek w occie
  • 1 szkl ugotowanej drobnej fasoli lub soi
  • 2 filety śledzia korzennego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 szkl sosu tatarskiego
  • 1 główka młodego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka Lukullus
Ser ementaler pokrajać w zapałki.Śledzia( wymoczonego i dokładnie oczyszczonego) drobno posiekać.Obraną cebulę opłukać i pokrajać w drobną kostkę.Śliwki z octu pokrajać w cienkie paski.Czosnek drobno posiekać, rozetrzeć z solą i wymieszać z sosem tatarskim.Pokrajany ser ,śledzia, cebulę i śliwki wymieszać z ugotowaną i ostudzoną fasolką,dodać zieloną pietruszkę i przygotowany sos,wymieszać sprawdzić smak.Przyprawić solą i pieprzem.Gotową sałatkę wyłożyć na półmisek, posypać posiekanym szczypiorkiem.Można ozdobić konserwową czerwoną papryką lub pomidorami.