Sposób przygotowania:
Sałatka makaronowa z awokado
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, osączyłam, przelałam zimną wodą, osączyłam i ostudziłam. Przesypałam do miski. Favitę osączyłam z zalewy, pokroiłam w kostkę. Pomidory nacięłam na krzyż z obu stron, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry i pokroiłam w ćwierć plasterki. Awokado opłukałam, przekroiłam na pół, usunęłam pestkę, łyżką wyjęłam miąższ, pokroiłam go w kostkę i skropiłam sokiem z cytryny. Zieleninę opłukałam, osuszyłam w wirówce do sałaty. Natkę i liście bazylii posiekałam. Wszystkie składniki umieściłam w misce i delikatnie zamieszałam. Składniki sosu roztrzepałam na emulsję, polałam sałatkę tuż przed podaniem.