Sposób przygotowania:
Sałatka makaronowa z cukinią i pesto pietruszkowym
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu studzimy go i odsączamy z wody. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cukinię i smażymy kilka minut aż się zarumieni. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy ją i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękła. Do miski wkładamy listki natki, dodajemy ziarna słonecznika, czosnek i oliwę, miksujemy aż do połączenia. Makaron mieszamy z gotowym pesto i cukinią, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość można posypać startym żółtym serem. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Do przygotowania sałatki można użyć gotowego pesto, zaoszczędzimy wówczas na czasie, 2) Sałatkę można podać również na ciepło. Wówczas makaron po ugotowaniu delikatnie przepłukujemy letnią wodą, łączymy z pesto i ciepłą cukinią, mieszamy i podajemy.