marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sałatka makaronowa z kolorowym pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Choć za oknami jesień, nie znaczy,że na stole może brakować witamin i świeżych warzyw.Dlatego do wegańskich lub mięsnych dodatków nie zapominać o jarzynie.

Sałatka makaronowa z kolorowym pieprzem

Składniki:

Sałatka makaronowa z kolorowym pieprzem

 

  • 1 opakowanie makaronu fabrycznego,np.kokardki,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • 5 średnich pomidorków,
  • garść liści świeżego szpinaku,
  • oliwki czarne bezpestkowe,
  • po szczypcie czerwonego,zielonego i żółtego pieprzu,
  • oliwa sałatkowa,
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • sok z cytryny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowa z kolorowym pieprzem
Tuńczyka i oliwki wyjąć i odsączyć na osobnych sitkach. Makaron wrzucić na osolony wrzątek i ugotować"al dente", po czym odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Pomidorki i szpinak opłukać, pokroić, odciąć korzonki z szpinaku, a z pomidorów gniazda nasienne. Wszystko wrzucić do salaterki obsypać kolorowym pieprzem w kulkach oraz skropić sokiem z cytryny i oliwą sałatkową wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Całość wymieszać dwiema łyżkami do sałatek i podawać do kolacji z pieczywem razowym lub chrupkim.