AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sałatka makaronowa z dodatkiem zielonych szparagów, jajek, groszku i kukurydzy. W sam raz na szybki obiad lub kolację.

Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami

 

  • 200 g makaronu kolorowego kokardki
  • 4 jajka
  • pół puszki groszku
  • pół puszki kukurydzy
  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka liści kruchej sałaty
  • szczypiorek
  • sos czosnkowy.

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Szparagi obieramy i gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie około 8 minut. Kroimy na pół lub na trzy kawałki. Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Wszystkie składniki oprócz jajek mieszamy i wykładamy na półmisek. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zamiast sosu czosnkowego można użyć jogurtu naturalnego z dodatkiem ulubionych przypraw. SMACZNEGO :)
Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami
Szparagi obieramy i gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie około 8 minut.
Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami
Sałatę kruchą myjemy i rwiemy na małe kawałki.
Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami
Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy, jajka gotujemy na twardo.
Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami
Szparagi kroimy na kawałki, wszystkie składniki mieszamy razem, na wierzchu układamy ćwiartki jajek.