Sposób przygotowania:
Sałatka makaronowo warzywna Eligotowanie makaronu
Zagotować 5 litrów osolonej wody, wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzony makaron wymieszać z olejem i ostudzić.
przygotowanie brokułów
Z brokułów odciąć różyczki, umyć, wrzucić do wrzącej wody z solą i cukrem. Gotować 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową i schłodzić w bardzo zimnej wodzie.
przygotowanie dyni
Dynię obrać ze skóry i nasion. Obraną dynię pokroić w kostkę i blanszować w wodzie z solą i cukrem. gotową dynię wyjąć łyżką cedzakową.
przygotowanie papryki
Paprykę umyć,usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ pokroić w słupki.
przygotowanie cebuli
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie kiełbasy
Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.
przygotowanie kiełbasy cd
Smalec roztopić na dużej patelni, dodać kiełbasę i smażyć około 10 minut. Dodać cebulę i jeszcze smażyć aż cebula się zeszkli.
przygotowanie sałatki
Makaron, brokuły, dynię, paprykę, kiełbasę z cebulką włożyć do miski i oprószyć solą i pieprzem.
przygotowanie sosu
Do słoika wlać miód, ocet, olej, doprawić solą i pieprzem do smaku. Słoik zakręcić i energicznie potrząsać aż składniki się połączą. Gotowy sos wlać do sałatki i wymieszać.
przygotowanie pestek słonecznika
Pestki słonecznika obrać z łupinek.
i posypać nimi sałatkę. Smacznego!