Sposób przygotowania:
Sałatka misz-masz
Ziemniaki bez skórki gotujemy w osolonej normalnie wodzie, ugotowane ale nie rozgotowane, dcedzamy, zalewamy b. zimną , przegotowaną wodą (szybkie studzenie), po chwili odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Paprykę oczyszczoną z ziaren, siekamy w malakserze (grubość wg uznania), mieszamy z ziołami, octem, olejem, lekko solimy - odstawiamy do lodówki. Po wyjęciu z miski malaksera posiekanej papryki, to samo robimy z cebulą- nastepnie lekko posypujemy cukrem i wymieszamy-odstawiamy ... Ogórki kroimy w ok. 1 cm kostkę, lekko solimy, dodajemy pokrojoną (tą sałatę można kroić!) w cienkie paski, sałatę(cykorię)- odstawiamy. Pomidory- (po sparzeniu i obraniu ze skórki) - koktailowe kroimy na pól, duże po usunięciu nasion kroimy w kostkę. Wystudzone już ziemniaki kroimy w "półplastry" lub "półkostki" już do większego naczynia, posypujemy czosnkiem drobno posiekanym(!) lub granulowanym i lekko wymieszamy, nastepnie: dodajemy paprykę, ogórki z sałatą, cebulę, odcedzoną z zalewy fasolę, mieszamy porządnie i na końcu dodajemy pomidory. Sprawdzamy smak, uzupełniamy przyprawami wg upodobań, dodajemy majonez i lekko mieszamy, odstawiamy na 0,5-1 godz do zamrażalnika, oczywiście gdy nam się śpieszy ale można chłodzić nieco dłużej w chłodziarce. Smacznego. Nie lubię bułek ...ale tym razem smakowała mi z tym "dodatkiem". Na drugi dzień ...jeszcze lepsza po wyjęciu z lodówki.
darek112
45Kazik
No to cieszę się chyba na 5 ceniasz? Ale ocenę zrób po konsumpcji.;))
Gość
45Kazik
Dzięki za ocenę ;))