zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

Sałatka na wiosnę.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

zdrowa i szybka sałatka ..........

Sałatka na wiosnę.

Składniki:

Sałatka na wiosnę.

 

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 5 rzodkiewek
  • 100 g serka w kostkach typu greckiego
  • 100 g szynki w plasterkach
  • główki z jednego pęczka szparagów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • 3/4 szk jogurtu naturalnego
  • 1 sos tysiąca wysp ( w proszku )

Sposób przygotowania:

Sałatka na wiosnę.
W rondelku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru. Wrzucić główki szparagów i blanszować około minuty. Wyjąć je łyżką cedzakową i wrzucić do zimnej wody. Po chwili odcedzić. Jogurt dokładnie wymieszać z sosem i odstawić. Pomidora umyć, pokroić w sporą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki a potem oddzielić każdy plasterek robiąc kółeczka. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Na półmisku lub dowolnym dużym talerzu ułożyć sałatę. Następnie układać rzodkiewkę, cebulę i pomidory. Plasterki szynki przekroić wzdłuż na pół, zwinąć w rożki i ułożyć na sałacie. Ser odsączyć z zalewy i posypać na wierzch. Na koniec dodać główki szparagów i polać sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.