Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sałatka ogórkowa z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sałatka sprawdza się zimową porą, doskonała do obiadów

Sałatka ogórkowa z marchewką

Składniki:

Sałatka ogórkowa z marchewką

 

  • 1,5 kg ogórków
  • 1kg cebuli
  • 0,5 kg marchwi
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ogórkowa z marchewką
Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie i wyszorować dokładnie. Wykroić brzydkie części skórki. Pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, zblanszować, przelać zimną wodą, ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wrzucić do metalowej miski lub garnka, dodać soli i cukru, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wlać ocet i olej, wymieszać i odstawić na kilka godzin (można na całą noc). Sałatkę wraz z zalewą zapakować do słoików, wytrzeć brzegi, zakręcić szczelnie, pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu wynieść słoiki w ciemne i chłodne miejsce.