misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sałatka pani Aliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przygotowane rozdrobnione składniki sałatki, wymieszać z sosem, dodając...

Sałatka pani Aliny

Składniki:

Sałatka pani Aliny

 

  • 3 ziemniaki ugotowane w łupinkach
  • 20 dag chudej pieczeni wieprzowej
  • 15 dag ugotowanej marchewki
  • 10 dag ugotowanej pietruszki
  • 20 dag ugotowanego selera
  • 3/4 szklanki groszku zielonego
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki drobno posiekanych grzybków marynowanych
  • 4 łyżki drobno posiekanych korniszonów
  • 1 szklanka sosu majonezowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 4-5 łyżek drobno pokrajanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sałatka pani Aliny
Ziemniaki i warzywa po ugotowaniu powinny być lekko twardawe, żeby się nie rozlatywały przy krojeniu. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler pokrajać w bardzo drobną kostkę. Groszek odcedzić z zalewy. Pieczeń pokroić w cienkie paski. Jabłka umyć, obrać, skropić sokiem z cytryny, pokrajać w cienkie paski, w czasie rozdrabiania skrapiać sokiem cytrynowym. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Z jednego jaja wyjąc żółtko, drugie jajo i białko drobno posiekać. Odłożone żółtko przetrzeć przez sito, rozetrzeć na gładką masę z musztardą, połączyć z majonezem. Przygotowane rozdrobnione składniki sałatki, wymieszać z sosem, dodając grzybki, korniszony, groszek i posiekaną zieleninę. Przyprawić solą, sokiem z cytryny, pieprzem i odrobina cukru. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na salaterkę i ozdobić dowolnie (np. marynowanymi grzybkami, korniszonami, pomidorami lub oliwkami....)