Sposób przygotowania:
Sałatka pani Aliny
Ziemniaki i warzywa po ugotowaniu powinny być lekko twardawe, żeby się nie rozlatywały przy krojeniu. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler pokrajać w bardzo drobną kostkę. Groszek odcedzić z zalewy. Pieczeń pokroić w cienkie paski. Jabłka umyć, obrać, skropić sokiem z cytryny, pokrajać w cienkie paski, w czasie rozdrabiania skrapiać sokiem cytrynowym. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Z jednego jaja wyjąc żółtko, drugie jajo i białko drobno posiekać. Odłożone żółtko przetrzeć przez sito, rozetrzeć na gładką masę z musztardą, połączyć z majonezem. Przygotowane rozdrobnione składniki sałatki, wymieszać z sosem, dodając grzybki, korniszony, groszek i posiekaną zieleninę. Przyprawić solą, sokiem z cytryny, pieprzem i odrobina cukru. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na salaterkę i ozdobić dowolnie (np. marynowanymi grzybkami, korniszonami, pomidorami lub oliwkami....)