misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Sałatka wielowarzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju sałatki do obiadu. Zaczynając od tych ze świeżych sezonowych warzyw, a kończąc na tych które zaprawiamy do słoików letnią porą. Ta sałatka jest bardzo smaczna i kolorowa. Pełna letnich warzyw z działki.

Sałatka wielowarzywna Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Sałatka wielowarzywna

 

  • 1 kg cukinii - waga po przygotowaniu
  • 1 kg czerwonej papryki - waga po przygotowaniu
  • 700 g białej kapusty - waga po przygotowaniu
  • 600 g kabaczka - waga po przygotowaniu
  • 500 g patisona - waga po przygotowaniu
  • 500 g marchewki - waga po przygotowaniu
  • 2-3 łyżki soli

 

  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 1 szkl. cukry
  • 125 ml octu 1%
  • 3 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Sałatka wielowarzywna
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.

Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne oraz wycinamy białe błonki. Jeśli to konieczne obieramy cukinię, kabaczka, patisony i wydrążamy środek. Jeśli te warzywa są młode i delikatne nie będzie to konieczne.

Obraną marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę kroimy na niewielkie cienkie paseczki, cukinię kroimy w cienkie krążki, patisona i kabaczka w cienkie plasterki lub paseczki. Biała kapustę kroimy na cienkie paski. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 godzin.

Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Z warzyw odlewamy powstały płyn. Do słoików dajemy po liściu laurowym, angielskim zielu i wlewamy pół szklanki zalewy. Warzywa odciskamy z nadmiaru soku i wkładamy do słoików dobrze dociskając. Na wierzch wlewamy olej, a słoiki uzupełniamy zalewą.

Pasteryzujemy 15 minut. Układamy do góry dnem do ostudzenia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sałatka wielowarzywna
Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy
Sałatka wielowarzywna
Warzywa kroimy na cienkie plasterki lub trzemy na tarce
Sałatka wielowarzywna
Posypane solą warzywa dokładnie mieszamy i odstawiamy
Sałatka wielowarzywna
Do słoików dajemy przyprawy oraz porcję zalewy
Sałatka wielowarzywna
Do słoików dajemy odciśnięte warzywa
Sałatka wielowarzywna
Dodajemy olej i wlewamy zalewę
Sałatka wielowarzywna
Słoiki z zawartością pasteryzujemy
Sałatka wielowarzywna
Słoiki ustawiamy do góry dnem do ostudzenia