Sposób przygotowania:
Sałatka wielowarzywna
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne oraz wycinamy białe błonki. Jeśli to konieczne obieramy cukinię, kabaczka, patisony i wydrążamy środek. Jeśli te warzywa są młode i delikatne nie będzie to konieczne.
Obraną marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę kroimy na niewielkie cienkie paseczki, cukinię kroimy w cienkie krążki, patisona i kabaczka w cienkie plasterki lub paseczki. Biała kapustę kroimy na cienkie paski. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 godzin.
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Z warzyw odlewamy powstały płyn. Do słoików dajemy po liściu laurowym, angielskim zielu i wlewamy pół szklanki zalewy. Warzywa odciskamy z nadmiaru soku i wkładamy do słoików dobrze dociskając. Na wierzch wlewamy olej, a słoiki uzupełniamy zalewą.
Pasteryzujemy 15 minut. Układamy do góry dnem do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne oraz wycinamy białe błonki. Jeśli to konieczne obieramy cukinię, kabaczka, patisony i wydrążamy środek. Jeśli te warzywa są młode i delikatne nie będzie to konieczne.
Obraną marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę kroimy na niewielkie cienkie paseczki, cukinię kroimy w cienkie krążki, patisona i kabaczka w cienkie plasterki lub paseczki. Biała kapustę kroimy na cienkie paski. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 godzin.
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Z warzyw odlewamy powstały płyn. Do słoików dajemy po liściu laurowym, angielskim zielu i wlewamy pół szklanki zalewy. Warzywa odciskamy z nadmiaru soku i wkładamy do słoików dobrze dociskając. Na wierzch wlewamy olej, a słoiki uzupełniamy zalewą.
Pasteryzujemy 15 minut. Układamy do góry dnem do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.