Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone a`la Igraszki Losu
Ogórki przekładamy do miednicy zalewamy zimną woda i odstawimy na godzinę. Następnie ogórki płuczemy pod bieżącą wodą.
Wodę zagotowujemy z solą ( stosując zasadę na 1 litr wody używamy 2 łyżek soli) odstawiamy do przestygnięcia.
Czosnek obieramy, chrzan obieramy i kroimy w plasterki. Koper tniemy na mniejsze kawałki.
W wyparzone słoiki wkładamy po 1 ząbki czosnku, 1 liściu laurowym i 1 plasterku chrzanu.
Dodajemy 2 ziela angielskie i parę kawałków kopru.
W słoiku układamy pionowo jeden obok drugiego ogórki – zalewamy je całe letnią wodą z solą.
Słoiki dokładnie zakręcamy przetartymi spirytusem nakrętkami i i odstawiamy je na 12 godzin, aby słoiki spokojnie się zawekowały.
Później słoiki przenosimy do spiżarni :D
Wodę zagotowujemy z solą ( stosując zasadę na 1 litr wody używamy 2 łyżek soli) odstawiamy do przestygnięcia.
Czosnek obieramy, chrzan obieramy i kroimy w plasterki. Koper tniemy na mniejsze kawałki.
W wyparzone słoiki wkładamy po 1 ząbki czosnku, 1 liściu laurowym i 1 plasterku chrzanu.
Dodajemy 2 ziela angielskie i parę kawałków kopru.
W słoiku układamy pionowo jeden obok drugiego ogórki – zalewamy je całe letnią wodą z solą.
Słoiki dokładnie zakręcamy przetartymi spirytusem nakrętkami i i odstawiamy je na 12 godzin, aby słoiki spokojnie się zawekowały.
Później słoiki przenosimy do spiżarni :D