Sposób przygotowania:
Sałatka trzy kolory
Papryki oraz patisona dokładnie myjemy i osuszamy. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i usuwamy błonki. Z patisona jeśli to konieczne wyjmujemy pestki ( ja musiałam) i obieramy ( nie obierałam). Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście.
Paprykę kroimy na cienkie paseczki, patisona na cienkie plasterki, a kapustę drobno szatkujemy. Warzywa przekładamy do sporej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 5 godzin.
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy.
Z warzyw odlewamy wytworzony sok. Do słoików wlewamy olej, dajemy liść laurowy i 2-3 angielskie ziela. Wlewamy trochę zalewy i wkładamy dobrze odciśnięte warzywa, które dobrze dociskamy.
Zalewą uzupełniamy słoiki. Pasteryzujemy 15 minut. Następnie odwracamy do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Paprykę kroimy na cienkie paseczki, patisona na cienkie plasterki, a kapustę drobno szatkujemy. Warzywa przekładamy do sporej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 5 godzin.
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy.
Z warzyw odlewamy wytworzony sok. Do słoików wlewamy olej, dajemy liść laurowy i 2-3 angielskie ziela. Wlewamy trochę zalewy i wkładamy dobrze odciśnięte warzywa, które dobrze dociskamy.
Zalewą uzupełniamy słoiki. Pasteryzujemy 15 minut. Następnie odwracamy do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.