Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Sałatka rosyjska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

droga luksusowa dekadencka smaczna

Sałatka rosyjska

Składniki:

Sałatka rosyjska

 

  • 30 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 duża gotowana marchewka
  • 15 dag mięsa z kurczaka (ugotowanego lub pieczonego)
  • 1 mały świeży ogórek
  • 3 cebulki dymki
  • 1 winne jabłko
  • 2-3 korniszony
  • 2 łyżki ugotowanego groszku może być z puszki
  • 10 dag krewetek mogą być z puszki lub słoika
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka oliwek
  • SOS:
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • 3 łyżki 12% śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki posiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka rosyjska
składniki sosu dokładnie wymieszać ziemniaki obrać pokroić w kostkę jabłko obrać usunąć gniazdo nasienne pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny oliwki obrane korniszony pokroić w cienkie paseczki groszek i krewetki osączyć cebulę razem ze szczypiorkiem drobno posiekać wszystkie składniki połączyć doprawić do smaku sałatkę wstawić na godzinę do lodówki po wyjęciu polać sosem i ponownie wstawić na godzinę do lodówki przed podaniem udekorować koperkiem