martusska18

martusska18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Sałatka ryżowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatność ryżu, wyrazistość szynki wraz z słodyczą ananasa i kukurydzy.

Sałatka ryżowa

Składniki:

Sałatka ryżowa

 

  • 3 woreczki ryżu
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy (np. Bonduelle, mała puszka - 212 ml)
  • puszka szynki konserwowej (np. Krakus, 445 g)
  • ok. 3-4 łyzek majonezu dekoracyjnego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż wyciągnąć z woreczków i dobrze wystudzić. Szynkę konserwową pokroić w niedużą kosteczkę. Ananasa odcedzić z soku i pokroić w kawałeczki (paski). Do dużej miski wsypać ugotowany ryż, szynkę, ananasa i odsączoną kukurydzę. Dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać +/- 3-4 łyżki majonezu, wymieszać, tak aby wszystko dobrze się ze sobą połączyło. Aby dodać wyraźniejszego smaku polecam dodać soli i pieprzu do smaku.