iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Sałatka ryżowa z jajkiem i patisonami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dobra sałatka na kolacje

Sałatka ryżowa z jajkiem i patisonami

Składniki:

Sałatka ryżowa z jajkiem i patisonami

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z jajkiem i patisonami
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy odcedzamy z wody i studzimy. Ogórki kroimy w kosteczkę, patisony na kawałeczki. Jajko gotujemy obieramy i kroimy w duzą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z zimnym ryżem. Robimy sos. Do oliwy ok 3 łyzek dodajemy troszkę soku z cytryny sól do smaku i pieprz świeżo mielony - najlepiej kolorowy. Mieszamy sos - najlepiej w zamkniętym słoiczku. Polewamy sałatkę sosem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka minut. Ozdabiamy natką pietruszk.