Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka ryżowa z kukurydzą i tortellini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczna sałatka i łatwa do przygotowania.

Sałatka ryżowa z kukurydzą i tortellini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ryżowa z kukurydzą i tortellini

 

  • 10 dag ryżu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 10-15 dag tortellini z szynką
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z kukurydzą i tortellini
Ryż i tortellini oddzielnie ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, ostudzić. Jajka i ogórki pokroić w kostkę( jajka można pokroić na sitku do krojenia jajek). Kukurydzę osączyć z zalewy, cebulę drobno pokroić. Obrane jabłko bez nasion zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka ryżowa z kukurydzą i tortellini
Totrellini ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odcedzić
Sałatka ryżowa z kukurydzą i tortellini
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie ostudzić
Sałatka ryżowa z kukurydzą i tortellini
Do zimnego ryżu dodać pozostałe skłądniki
Sałatka ryżowa z kukurydzą i tortellini
Połączyć z majonezem doprawić do smaku wymieszać