kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sałatka ryżowa z porem, matiasem, mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną sałatkę ryżową. Przygotowana z dodatkiem pora, matiasa, rzodkiewek, mozzarelli. Polecam na kolację.

Sałatka ryżowa z porem, matiasem, mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ryżowa z porem, matiasem, mozzarellą

 

  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 2 filety matiasa lekko solonego
  • 5 rzodkiewek
  • 125 g mozzarelli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 80 g jasnej części pora
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka suszonego szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z porem, matiasem, mozzarellą
Por czyścimy i kroimy w talarki, przekładamy na cedzak i przelewamy wodą, odsączamy. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę. Matiasa kroimy na małe kawałki.

Do miski przekładamy ugotowany ryż i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy.
Sałatka ryżowa z porem, matiasem, mozzarellą
Matiasa kroimy na mniejsze kawałki, rzodkiewki w kostkę.
Sałatka ryżowa z porem, matiasem, mozzarellą
Osuszoną z zalewy mozzarellę kroimy w kostkę, czosnek w kosteczkę.
Sałatka ryżowa z porem, matiasem, mozzarellą
Oczyszczony por kroimy w talarki i myjemy.
Sałatka ryżowa z porem, matiasem, mozzarellą
Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski i mieszamy.