Sposób przygotowania:
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i groszkiem
► Ryż ugotować według przepisu w lekko osolonej wodzie, ryż nie powinien być zbyt miękki, ( powinien być sypki ), odcedzić, wysypać z woreczka i ostudzić. Jajka i ogórki pokroić na kostkę średniej wielkości, nóżki pieczarek pokroić w plastry, zielony groszek ugotować, tuńczyka wyjąć z puszki, odsączyć z nadmiaru oleju i rozdrobnić widelcem na małe kawałki. ► Uprzednio przygotowane składniki połączyć i staranie wymieszać z ostudzonym ryżem, następnie dodać, majonez, musztardę, przyprawić solą, pieprzem, posypać posiekaną pietruszką i jeszcze raz dokładnie wymieszać. ► Sałatkę odstawić na 10 minut do lodówki celem schłodzenia. Przed podaniem sprawdzić czy nie dodać jeszcze majonezu ( czasem ryż wciąga wilgoć i sałatka może być za sucha ) my jedlismy z grillowanym mięsem dlatego była w sam raz.