iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Sałatka ryżowo warzywna z szczawiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatka ryżowo warzywna z szczawiem podana z sosem winegret

Sałatka ryżowo warzywna z szczawiem

Składniki:

Sałatka ryżowo warzywna z szczawiem

 

  • 1/2 pęczka szczaw,
  • 1 szkl ryż,
  • 1 szt marchewka,
  • 4 łyżki pieczarki marynowane,
  • szynka parmeńska,
  • 1/2 puszki groszek konserwowy,
  • koperek,
  • 2 szt jajko,
  • oliwa,
  • musztarda,
  • sok z limonki do smaku,

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowo warzywna z szczawiem
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy go i wsypujemy do miseczki. Szczaw kroimy w paseczki dodajemy do ryżu. Jajka gotujemy na twardo ,studzimy ,obieramy kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce warzywnej duże oczka . Pieczarki odcedzamy z zalewy dodajemy całe , większe kroimy na pół. Groszek konserwowy odcedzamy z zalewy dodajemy do sałatki. Szynkę parmeńska lub carpaccio kroimy w paski mieszamy z pozostałymi składnikami. Robimy sos winegret z oliwy ,musztardy soku z limonki i pieprzu dodajemy do sałatki. Mieszamy i dodajemy świeży pokrojony koperek. Podajemy