darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Sałatka selerowo-pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatkę rozłożyć na talerzach, podać schłodzoną i ugarnirowaną listkami mięty.

Sałatka selerowo-pomarańczowa

Składniki:

Sałatka selerowo-pomarańczowa

 

  • 3 pomarańcze
  • 2 kwaskowate jabłka
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1/4 selera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • po 2 szczypty soli i świeżo
  • zmielonego białego pieprzu
  • 4 łodyżki mięty

 

Sposób przygotowania:

Sałatka selerowo-pomarańczowa
Pomarańcze obrać tak jak jabłka, usuwając dokładnie białą skórkę; podzielić na cząstki i pokroić w cienkie plasterki. Jabłka dokładnie umyć ,wytrzeć do sucha, przekroić na połowy i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić na cienkie paseczki, natychmiast skropić 1 łyżką soku cytrynowego. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i polać 1 łyżką soku cytrynowego. Żółtko rozmieszać z musztardą. Ukręcić majonez dolewając olej początkowo kroplami, następnie cienkim strumieniem. Sos doprawić solą i pieprzem. Pokrojone pomarańcze, jabłka i starty seler wymieszać delikatnie w misce, wlać sos i połączyć go ostrożnie ze składnikami. Miętę umyć. oberwać listki; kilka pozostawić w całości, pozostałe pokroić w cienkie paseczki. dodać do sałatki. Sałatkę rozłożyć na talerzach, podać schłodzoną i ugarnirowaną listkami mięty.