Sposób przygotowania:
Sałatka selerowo-pomarańczowa
Pomarańcze obrać tak jak jabłka, usuwając dokładnie białą skórkę; podzielić na cząstki i pokroić w cienkie plasterki. Jabłka dokładnie umyć ,wytrzeć do sucha, przekroić na połowy i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić na cienkie paseczki, natychmiast skropić 1 łyżką soku cytrynowego. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i polać 1 łyżką soku cytrynowego. Żółtko rozmieszać z musztardą. Ukręcić majonez dolewając olej początkowo kroplami, następnie cienkim strumieniem. Sos doprawić solą i pieprzem. Pokrojone pomarańcze, jabłka i starty seler wymieszać delikatnie w misce, wlać sos i połączyć go ostrożnie ze składnikami. Miętę umyć. oberwać listki; kilka pozostawić w całości, pozostałe pokroić w cienkie paseczki. dodać do sałatki. Sałatkę rozłożyć na talerzach, podać schłodzoną i ugarnirowaną listkami mięty.