Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 445]

Sałatka śledziowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna na sylwestrowy stół. Sałatka śledziowa z gotowanymi ziemniakami, jajkiem oraz groszkiem konserwowym z dodatkiem śledzi w oleju.

Sałatka śledziowa

Składniki:

Sałatka śledziowa

 

  • 1 l słoik śledzi w oleju
  • 4-5 ziemniaki
  • 1 groszek konserwowy
  • 4 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 łyżek gęstego majonezu
  • 1/3 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa

Przygotowanie ziemniaków:

Sałatka śledziowa
Ugotowane i obrane ziemniaki pokroić w kostkę

Ziemniaki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudzić i obrać. Pokroić w kostkę.

Przygotowanie jajek:

Sałatka śledziowa
Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę

Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie na twardo. Następnie studzimy i obieramy ze skorupki. Kroimy w kostkę.

Etap końcowy:

Sałatka śledziowa
Wszystkie przygotowane składniki mieszamy dokładnie razem

Szczypiorek płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy i drobno siekamy.

Groszek konserwowy odsączamy z zalewy. Przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sicie aż woda dobrze odcieknie.

Filety śledziowe odsączamy z zalewy. Kroimy w paseczki.

Wszystkie przygotowane składniki łączymy razem. Dodajemy majonez, śmietanę i musztardę. Mieszamy dokładnie doprawiając do smaku solą i pieprzem.