Sposób przygotowania:
Sałatka makaronowa z łososiem na zimno lub ciepło
Umyte dzwonka z łososia natrzeć przyprawami (papryka suszona wędzona, curry, lubczyk, bazylia, przyprawa do ryb, sól, pieprz) i odstawić na min. całą noc do lodówki.
Następnego dnia upiec je w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok 20-25 minut, w zależności od ich grubości i wielkości.
Brokuły sparzyć i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki.
Następnie do naczynia wsypać odcedzony makaron, jajka, pokrojony na drobne różyczki brokuł i porwanego na drobne strzępki upieczonego łososia, zważając przy tym, by usuwać z niego wszelkie drobne i większe ości.
Dodać odrobinę majonezu i mieszankę meksykańską. Całość wymieszać. Doprawić w razie potrzeby.
Niewielka ilość majonezu nie tworzy w sałatce tłustej mazi, dodaje zaś tylko smak i lekką kleistość na początku. Tak przyrządzoną sałatkę można w rezultacie spożywać zarówno na zimno jako przekąskę, jak i na ciepło jako samodzielne danie.
Następnego dnia upiec je w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok 20-25 minut, w zależności od ich grubości i wielkości.
Brokuły sparzyć i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki.
Następnie do naczynia wsypać odcedzony makaron, jajka, pokrojony na drobne różyczki brokuł i porwanego na drobne strzępki upieczonego łososia, zważając przy tym, by usuwać z niego wszelkie drobne i większe ości.
Dodać odrobinę majonezu i mieszankę meksykańską. Całość wymieszać. Doprawić w razie potrzeby.
Niewielka ilość majonezu nie tworzy w sałatce tłustej mazi, dodaje zaś tylko smak i lekką kleistość na początku. Tak przyrządzoną sałatkę można w rezultacie spożywać zarówno na zimno jako przekąskę, jak i na ciepło jako samodzielne danie.