Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa mamy
Przygotować miskeę porcelanową lub szklaną.Na dno włożyć łyżkę majonezu i rozsmarować. Matyjasy pokroić paski na grubość około 1 cm.Włożyć na dno półmiska. Zetrzeć ogórki kiszone na tarce na grube wiórka,lekko odcisnąć, położyć na śledziach. Pokroić cebule w kostkę i posypać na ogórki. Zetrzeć uprzednio ugotowaną i ostudzoną marchewkę i położyć na cebulę lekko uklepać. Posmarować z wierzchu położoną marchewkę majonezem.Zetrzeć na tarce na grube wióry obrane ze skóry ugotowane ziemniaki. Lekko docisnąć, posmarować cienko majonezem.Zszatkować tak samo ugotowane i obrane jajka na twardo. Posypać na ziemniaki.Delikatnie posmarować majonezem.Udekorować natką pietruszki i pokrojonym na ćwiartki pomidorem. Sałatka nie wymaga solenia.Podawać krojąc porcje z góry na doł i mieszać porcje indywidualnie na talerzu .
anullka7