Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa na słodkoWykonanie:
Macie czasem jakieś szklane naczynie dekoracyjne?? Np po jakimś stroiku który wam się znudził. Możecie go wykorzystać właśnie do sałatki śledziowej.
Na same dno wsypujemy żurawinę tak aby zakryło powierzchnię( czasami kiedy mamy większe naczynie to więcej żurawiny wsypujemy ).
Cebulę kroimy drobno i posypujemy na żurawinę tyle aby ją zakryć( powiecie dziwne zestawienie, babka zgłupiała, jednak radzę wam zrobić najpierw, a potem oceniać ).
Śledzia odsączamy z oleju i kroimy w kostkę, kładziemy na cebulkę aby ją zakryć.Majonezem smarujemy tez tyle aby zakryć śledzia , możemy lekko sobie docisnąć łyżką.
Śliwki suszone( ależ one mają zapach i smak uwielbiam je) kroimy drobniutko) z daleka kawior może przypominać) i kładziemy na majonez.
Jajka gotujemy kroimy drobniutko i dajemy na wierzch. Wpadłam na pomysł by przy-dekorować jeszcze sałatkę śliwką suszoną drobniutko pokrojoną.
Najlepiej robić wieczorem i dać jej noc na przegryzienie smaków. Polecam wam bo bardzo smaczna i coś innego.
biedroneczki
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2