edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Korzenny śledź pod buraczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Z dodatkiem miodu, imbiru i octu balsamicznego.

Korzenny śledź pod buraczkami

Składniki:

Korzenny śledź pod buraczkami

 

  • 4 filety śledziowe korzenne w oleju
  • buraczek o wadze ok. 20 dag
  • łyżka oliwy
  • duża czerwona cebula
  • łyżeczka płynnego miodu
  • pieprz
  • sól
  • kawałek świeżego imbiru
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Korzenny śledź pod buraczkami
Buraczka ugotować ze skórką, ostudzić i obrać. Pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać do niej buraczka, utarty na drobnej tarce imbir, miód, doprawić do smaku pieprzem, octem balsamicznym i solą (nie za mocno, bo śledź też jest słony). Wszystko delikatnie wymieszać. Smak powinien być słodko-kwaśno-pikantny. Filety śledziowe przekroić na pół, ułożyć na talerzu i przykryć sałatką z buraczków.

Tagi:

śledź ryba