thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Sałatka śledziowa z imbirem marynowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ostry śledzik, bardzo wyrazisty w smaku za sprawa imbiru - pikantna przekąska.

Sałatka śledziowa z imbirem marynowanym

Składniki:

Sałatka śledziowa z imbirem marynowanym

 

  • 3 podwójne filety śledziowe marynowane
  • 2 łyżki marynowanego imbiru ( większe płaty przekroić)
  • 1 łyżka małych kaparków
  • 1 cebulka czerwona
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • świeżo mielony pieprz (np. biały)
  • cytryna i skórka cytrynowa do ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z imbirem marynowanym
Śledzie przepłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na pół wzdłuż, a następnie pokroić na małe kawałki. Wymieszać w misce z pokrojoną na drobno czerwona cebulka i kaparkami. Wymieszać, doprawić lekko pieprzem. Przełożyć na miseczkę / półmisek, zalać olejem wymieszanym z sosem sojowym, schłodzić. Przed podaniem dekorować cytryną. Wersja pikantna- dla osób lubiących imbir:)