Sałatki

Sałatki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Książka Kucharska: Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe

sałatka śledziowa z miodem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki: "Smaczne sałatki" Irena Radwańska

sałatka śledziowa z miodem i rodzynkami

Składniki:

sałatka śledziowa z miodem i rodzynkami

 

  • 4 płatówœśledziowych,
  • 4 cebule,
  • 5 dag rodzynek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 szklanki oleju roślinnego,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

sałatka śledziowa z miodem i rodzynkami
śledzie wymoczyć. Cebule obrać, pokroić w piórka. Rodzynki sparzyć. Na patelnię wlać olej, włożyć cebulę, podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, miód, ocet i rodzynki. Przez 5-10 minut razem dusić na małym ogniu. Doprawić do smaku czarnym mielonym pieprzem. Wymoczone i pokrojone w paski œśledzie ułożyć w słoiku, zalać przygotowanym sosem pomidorowym, odstawić na 2 dni do lodówki.