Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Sałatka śledziowa tatarska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatki śledziowe uwielbiam od dzieciństwa. W mojej rodzinie nie istniała jedna tradycyjna sałatka śledziowa, która pojawiałaby się na wszystkich rodzinnych świętach czy imprezach. Moja Mama kombinowała ze składnikami i ja robię podobnie.

Sałatka śledziowa tatarska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka śledziowa tatarska

 

  • 2 tacki solonych filetów śledziowych w oleju
  • 1/3 szk marynowanych cebulek
  • 1/3 szkl marynowanych grzybków
  • 3 duże ziemniaki
  • 10 zielonych oliwek
  • 1-2 łyżki kaparów
  • 1/2 szkl maleńkich korniszonów
  • 3 jajka na twardo
  • Słoiczek majonezu
  • 1 łyzeczka musztardy
  • Biały pieprz, czosnek granulowany, cukier

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa tatarska
Poprzedniego dnia ugotować ziemniaki w skórkach. Śledzie odcedzić z zalewy (solanka i olej), wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, którą można w międzyczasie wymienić na świeżą. Po dokładnym odsączeniu pokroić w kostkę lub paseczki. 

Drobno pokroić ogórki korniszonki, oliwki zielone i kapary. Zmielić lub drobno posiekać marynowane cebulki oraz grzybki w occie (pieczarki, opieńki lub podgrzybki). Do majonezu dodać musztardę, posiekane jajka, biały pieprz, czosnek granulowany oraz trochę cukru. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Sałatka śledziowa tatarska
Kapary, korniszony i zielone oliwki posiekać.
Sałatka śledziowa tatarska
Marynowane cebulki oraz grzybki drobno pokroić.
Sałatka śledziowa tatarska
Do majonezu dodać posiekane jajka, przyprawy i musztardę.
Sałatka śledziowa tatarska
Solone filety śledziowe wymoczyć i pokroić.