Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa tatarska
Poprzedniego dnia ugotować ziemniaki w skórkach. Śledzie odcedzić z zalewy (solanka i olej), wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, którą można w międzyczasie wymienić na świeżą. Po dokładnym odsączeniu pokroić w kostkę lub paseczki.
Drobno pokroić ogórki korniszonki, oliwki zielone i kapary. Zmielić lub drobno posiekać marynowane cebulki oraz grzybki w occie (pieczarki, opieńki lub podgrzybki). Do majonezu dodać musztardę, posiekane jajka, biały pieprz, czosnek granulowany oraz trochę cukru. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Drobno pokroić ogórki korniszonki, oliwki zielone i kapary. Zmielić lub drobno posiekać marynowane cebulki oraz grzybki w occie (pieczarki, opieńki lub podgrzybki). Do majonezu dodać musztardę, posiekane jajka, biały pieprz, czosnek granulowany oraz trochę cukru. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
danielek