Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowo - ziemniaczana
Śledzie zalać lekko soloną wodą, żeby się wymoczyły i odstawić. Dziewięć ziemniaków ugotować w mundurkach. Ugotowane w mundurkach ziemniaki dać do ostudzenia, a następnie obrać ze skórki i pokroić na średnią kostkę. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia i pokroić w kostkę również średniej wielkości. Cztery ogórki kiszone pokroić w dużą kostkę. Od boczku odkroić skórkę, a następnie pokroić również w kostkę. Na patelni, na rozgrzanym oleju dobrze podsmażyć boczek. Wszystkie składniki ( ziemniaki, ogórki, cebulę, boczek) wymieszać razem. Śledzie odcedzić i pokroić w kostkę. Dodać je do sałatki. Sałatkę doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem. Gotową sałatkę najlepiej dać do lodówki, ażeby schłodziła się.